Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού
Αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό, την προθεσμία και τον τρόπο εξέτασης
Την ώρα που η ανεργία καλπάζει κάθε νέα θέση εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθεί, σίγουρα αποτελεί καλό νέο… Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό ανακοινώθηκε γραπτός διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. ενόψει με στόχο να καλυφθούν συγκεκριμένες θέσεις και ανάγκες οργανισμών του δημοσίου.
Ειδικότερα, με βάση τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης να υποβάλουν, εφόσον κατέχουν τα τυπικά και γενικά προσόντα συμμετοχής, «Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση» (ηλεκτρονική) για τη διαδικασία κατάταξης με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο / ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου οι επιτυχόντες να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων / ειδικοτήτων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης σε φορείς, εφόσον διαθέτουν εκείνη τη χρονική στιγμή και τα τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα προσόντα καθώς και θέσεων ΕΕΠ, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν την ανά γνωστικό αντικείμενο απαιτούμενη εξειδίκευση σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Υποβολή αιτήσεων
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι κατέχουν τα γενικά και απαιτούμενα τυπικά προσόντα των προκηρυσσόμενων κλάδων / ειδικοτήτων, όπως αυτά αναγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr). Η ηλεκτρονική αίτηση συμπληρώνεται σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες συμπλήρωσης – υποβολής ηλεκτρικών αιτήσεων που υπάρχουν στην προκήρυξη, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι η ευθύνη της σωστής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης είναι αποκλειστικά του υποψηφίου.
Επειδή η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα οικεία τετραγωνίδια / πεδία της αίτησης, καθώς και τους κωδικούς, που αναφέρονται σε αντίστοιχα απαιτούμενα προσόντα, που απαιτούνται και διαθέτουν. Αν οι υποψήφιοι δεν συμπληρώσουν τα τετραγωνίδια / πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα.
Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν τα προσόντα τους (τίτλοι σπουδών, άδειες άσκησης επαγγέλματος ή βεβαιώσεις εγγραφής, πιστοποιητικά), προκειμένου να λάβουν μέρος στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι τα προσόντα που αναγράφονται από τον υποψήφιο στην αίτηση συμμετοχής του στην εν λόγω διαδικασία του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού πρέπει να υφίστανται κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει στις 2 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:00 και λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής εμφανίζονται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων». Ανάλογη ειδοποίηση αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δήλωσαν οι υποψήφιοι. Παράλληλα, η ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται και σε εκτυπώσιμη μορφή.
Επιπρόσθετα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν παράβολο τριών ευρώ, το οποίο προμηθεύεται ο υποψήφιος ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο). Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) σχετικός σύνδεσμος ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγράψει τον κωδικό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παράβολου μέχρι την υποβολή της αίτησής του, άλλως η αίτηση δεν οριστικοποιείται.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για κλάδους / ειδικότητες μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (Π.Ε. ή Τ.Ε.) στην οποία δηλώνει και τον/τους κλάδο/κλάδους/ειδικότητες στον/στους οποίους επιθυμεί να εξετασθεί. Η υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ή η σώρευση στην αίτηση κλάδων / ειδικοτήτων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού, συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία. Επιπρόσθετα, στην αίτησή του ο υποψήφιος επιλέγει την περιφερειακή ενότητα στην οποία επιθυμεί να εξετασθεί.
Γραπτή εξέταση και εξεταστέα ύλη
Η εξέταση των μαθημάτων / δοκιμασιών (εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας) θα γίνει γραπτώς με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά απαντητικά φύλλα. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καθορίζει τον βαθμό που αντιστοιχεί σε κάθε απάντηση και η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται με χρήση των μέσων της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.
Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο μέρη. Αρχικά, την εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι μπορεί κανείς να δει στην προκήρυξη αναλυτικά τις ενότητες που αφορούν τις ερωτήσεις εξέτασης γνώσεων. Επίσης, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Η βαθμολογία των υποψηφίων σταθμίζεται με 50% για την εξέταση γνώσεων και 50% για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.
Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμιστεί ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού, το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα γνωστοποιούνται εγκαίρως, με ανακοινώσεις του Α.Σ.Ε.Π., ενώ τα
θέματα μεταδίδονται ταυτόχρονα στα εξεταστικά κέντρα με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο.