Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις

 

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικών επταμελών επιτροπών υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

 

Για ακόμη μια χρονιά, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί αναφορικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2024 -2025, υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Αρχικά, αναφορικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι της ειδικής αυτής κατηγορίας, καλούνται να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές, που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα δημόσια ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Διαπίστωσης Πάθησης. Ο χρόνος υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών στα εν λόγω Νοσοκομεία είναι από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 έως και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024.

 

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν οι ίδιοι ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή και απόδειξη παραλαβής ή ταχυμεταφορά (courier), σε μία μόνο από τις επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων τα παρακάτω δικαιολογητικά: α) Αίτηση, β) Ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο οι οποίες φέρουν σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή, γ) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και δ) εξουσιοδότηση σε εκπρόσωπο (μόνο σε περίπτωση που η διαδικασία διεκπεραιώνεται από τρίτο πρόσωπο).

 

Επισημαίνεται ότι, αποκλειστικά και μόνο για τους πάσχοντες από συγκεκριμένες παθήσεις χρειάζονται επιπλέον δικαιολογητικά. Ειδικότερα, αυτά αφορούν τους πάσχοντες από μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις ή έχουν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, με κινητικά προβλήματα προσδίδονται αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα – νοσήματα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκεφάλου με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από μελορεόστωση με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ιχθυασιοειδή ερυθροδερμία με ποσοστό αναπηρίας 67%, πάσχοντες από επιληψία με ποσοστό αναπηρίας 67%, πάσχοντες από νωτιαία μυϊκή ατροφία (sma) με ποσοστό αναπηρίας 67%.

 

Επιπρόσθετα, στην ίδια κατηγορία υπάγονται οι πάσχοντες από νευρολογική συνδρομή «GULLAIN BARRE» με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από αγκυλοποιητική ή ψωριασική σπονδυλοαρθρίτιδα υπό βιολογική θεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ιδιοπαθή μυοκλονική επιληψία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από εγκεφαλική παράλυση τύπου δεξιάς σπαστικής ημιπληγίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από εγκεφαλική παράλυση με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από αυθόρμητη ενδοκράνια υπόταση, σύνδρομο CHIARI ΤΥΠΟΥ I με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από νόσο OLLIER με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από χρόνια αισθητικοκινητική αξονική πολυνευροπάθεια με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από αυτοάνοση εντεροπάθεια με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και πάσχοντες από σύνδρομα πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

 

Για όλους, λοιπόν, τους υποψηφίους που έχουν κάποια από τις παραπάνω παθήσεις απαιτείται να καταθέσουν στις ειδικές επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που έχουν προαναφερθεί και πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. που να έχει μόνιμη ισχύ ή άλλως να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης στην ειδική επταμελή επιτροπή προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης από την εν λόγω επιτροπή.

 

Επίσης, υπογραμμίζεται στην απόφαση ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου που προβλέπουν δικαιοδοσία των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού, (Α.Ν.Υ.Ε.) Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και της Ανώτατης Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνεπώς, πιστοποιητικά ποσοστού αναπηρίας από τις ανωτέρω επιτροπές γίνονται δεκτά εφόσον είναι σε ισχύ. Εάν δεν διαθέτουν ήδη το ανωτέρω πιστοποιητικό από τα ΚΕ.Π.Α., θα πρέπει άμεσα να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/menoy/kentro-pistopoieses-anaperias-kepa/aiteseaxiologeses-kai-pistopoieses-anaperias-kepa).

Ακόμη, επισημαίνεται ότι όσοι από τους υποψήφιους που πάσχουν από τις συγκεκριμένες παθήσεις που προαναφέρθηκαν έχουν ήδη υποβάλει (ή θα υποβάλουν άμεσα) αίτηση προς τα ΚΕ.Π.Α. για έκδοση πιστοποιητικού ποσοστού αναπηρίας, αλλά δεν το έχουν αποκτήσει ακόμα, θα υποβάλουν προς τις ειδικές επιτροπές των νοσοκομείων εμπρόθεσμη αίτηση με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ταυτόχρονα, αντί για το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία θα αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση προς τα ΚΕ.Π.Α. (σημειώνοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους) και ότι θα προσκομίσουν το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας, αμέσως μόλις το αποκτήσουν και πάντως πριν την ολοκλήρωση έκδοσης των πιστοποιητικών πάθησης από την αρμόδια επταμελή επιτροπή.

 

Παράλληλα, εφιστάται η προσοχή των υποψηφίων που διαθέτουν

πιστοποιητικά διαπίστωσης πάθησης που έχουν ήδη εκδοθεί από τις επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων ή την επιτροπή εξέτασης ενστάσεων του ΚΕΣΥ από την 31 Οκτωβρίου 2017 και προκειμένου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, παραμένουν σε ισχύ, εκτός από αυτά που έχουν εκδοθεί με κωδικούς παθήσεων 26, 39, 50 και 55.

 

Υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει πιστοποιητικά πάθησης με τους κωδικούς 26, 39, 50 και 55, οι οποίοι καταργήθηκαν, υποχρεούνται να αιτηθούν εκ νέου στις επταμελείς επιτροπές για τη χορήγηση πιστοποιητικών με τους νέους κωδικούς στους οποίους ενσωματώθηκαν. Ομοίως, οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης από επταμελή επιτροπή των συγκεκριμένων νοσοκομείων ή το ΚΕΣΥ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πριν τις 31 Οκτωβρίου 2017, εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και εφόσον πάσχουν από κάποια από τις παθήσεις που αναφέρονται στον ισχύοντα πίνακα παθήσεων, πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά σε μία από τις επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, προκειμένου να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

Οι επταμελείς επιτροπές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους (έκδοση πιστοποιητικών πάθησης ή απορριπτικών αποφάσεων) έως το τέλος Μαρτίου 2024. Υποψήφιοι των οποίων η αίτηση πιθανόν απορριφθεί από επταμελή επιτροπή νοσοκομείου, είτε λόγω του εκπρόθεσμου της αίτησής τους είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης, την οποία καταθέτουν προς την επταμελή επιτροπή του Νοσοκομείου από την οποία απορρίφθηκαν έως τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024.

 

Οι ενστάσεις με τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται από τη γραμματέα της επταμελούς επιτροπής στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετασθούν από την επιτροπή εξέτασης ενστάσεων που συγκροτείται κάθε χρόνο με κοινή υπουργική απόφαση. Τέλος, η διαδικασία υποβολής αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου θα διεξαχθεί κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου του 2024.

 

Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές  της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.)

 

Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των συναρμόδιων υπουργείων, για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε..

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.