Μηχανογραφικά δελτία 2024

 

Ξεκίνησε η υποβολή μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και του παράλληλου μηχανογραφικού για εισαγωγή στις δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

 

 

Κάθε χρόνο, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των υποψηφίων (αλλά και των γονέων), είναι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών, μια διαδικασία που ήδη ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024. Για το λόγο αυτό, για ακόμη μία χρονιά, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τους υποψηφίους σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών μηχανογραφικών δελτίων.

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να τονιστεί ότι από την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 και ώρα 24:00, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση «https://michanografiko.it.minedu.gov.gr»χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις ημέρες (όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν το password) και επιλέγοντας «ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (Μ.Δ.) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

 

Πρώτιστα, θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου). Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του. Στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, όσοι υποψήφιοι δικαιούνται και επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τις δημόσιες ΣΑΕΚ.

 

 

 

 

Στάδια υποβολής

μηχανογραφικού δελτίου

 

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση «https://michanografiko.it.minedu.gov.gr». Εκεί μπορούν να βρουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) κάθε τμήματος, τις Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, τον αριθμό εισακτέων, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό.

 

Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο / τομέα τους και τα υπολογισμένα μόρια βάσει των βαθμών τους και των αντίστοιχων συντελεστών βαρύτητας. Οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν μόνο τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών του επιδόσεων είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού».

 

Αυτή τη διαδικασία της προσωρινής αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της «Υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου». Μετά την υποβολή μηχανογραφικού, που πρέπει να γίνει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το μηχανογραφικό δελτίο μόνοι τους. Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου», το μηχανογραφικό οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το μηχανογραφικό να το εκτυπώσουν ή και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

 

Με τις ισχύουσες διατάξεις, όμως, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (οριστικοποιήσει) το μηχανογραφικό, μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν μηχανογραφικό.

 

 

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις δύο επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

 

Όσοι απόφοιτοι με την αίτηση – δήλωση είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση, αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα, και έχουν αποκτήσει password, αυτό ισχύει κανονικά για την πρόσβαση στην εφαρμογή του Μ.Δ. για το 10% (χωρίς νέα εξέταση). Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού θα ισχύσει μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 τα μεσάνυχτα. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 και μέχρι το μεσημέρι στις 14.00 μ.μ., οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν τις σχολές που δεν επιθυμούν τελικά, ενώ η προσθήκη σχολών ή η αλλαγή σειράς προτιμήσεων δε θα είναι δυνατή. Στη συνέχεια, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

 

Προθεσμία και διαδικασία

ηλεκτρονικής υποβολής

του παράλληλου μηχανογραφικού

 

Μέσα στην ίδια αποκλειστική προθεσμία, από την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 και ώρα 24:00, με το ίδιο password, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το παράλληλο μηχανογραφικό για τις δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση «https://michanografiko.it.minedu.gov.gr» και επιλέγοντας «ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (Π.Μ.Δ) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ σε Σ.Α.Ε.Κ.». Εκεί μπορούν να βρουν το νομικό πλαίσιο, τις ειδικότητες, οδηγούς σπουδών κτλ. Για μη τεχνικές απορίες μπορούν να στέλνουν mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο «[email protected]», ενώ για τεχνικά προβλήματα μπορούν να στέλνουν mail στο «[email protected]».

 

 

Δικαιούχοι υποβολής

του παράλληλου μηχανογραφικού

 

Δικαιούχοι υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού είναι οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που υπέβαλαν αίτηση – δήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2024. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει. Παράλληλα, δικαιούχοι είναι και οι τελειόφοιτοι (μαθητές) των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν. Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε στις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

 

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να το οριστικοποιήσει. Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει κάποια τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει αναίρεση οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά εντός της προθεσμίας, ώστε να ληφθεί υπόψη στη συνέχεια της διαδικασίας επιλογής για εγγραφή σε Σ.Α.Ε.Κ.. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού θα ισχύσει έως και την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 τα μεσάνυχτα. Στη διαδικασία αυτή, οι υποψήφιοι δεν θα έχουν δυνατότητα την επόμενη μέρα να κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση.

 

Βεβαίωση συμμετοχής για

τις πανελλαδικές εξετάσεις

 

Τέλος, από την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης βεβαιώσεων συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ. Η βεβαίωση συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων και οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση – δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.