Η προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π.
Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης
Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. στην εφημερίδα της κυβέρνησης σχετικά με τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, λεπτομέρειες για την οποία θα δούμε αναλυτικά για ακόμη μια φορά μέσα από την -πάντα- φιλόξενη στήλη του «www.filologikos–istotopos.gr».
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι στην προκήρυξη μπορεί να δει κανείς αναλυτικά τα απαιτούμενα αναλυτικά προσόντα για κάθε κλάδο ή ειδικότητα τόσο της πανεπιστημιακής όσο και της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι κατέχουν τα γενικά και απαιτούμενα τυπικά προσόντα των προκηρυσσόμενων κλάδων/ειδικοτήτων πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν πρώτιστα την αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου («www.asep.gr»).
Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της σωστής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης είναι αποκλειστικά του υποψηφίου. Επειδή η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα οικεία τετραγωνίδια/πεδία της αίτησης, καθώς και τους κωδικούς, που αναφέρονται σε αντίστοιχα απαιτούμενα προσόντα, που απαιτούνται και διαθέτουν. Αν οι υποψήφιοι δεν συμπληρώσουν τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα.
Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν τα προσόντα τους (τίτλοι σπουδών, άδειες άσκησης επαγγέλματος ή βεβαιώσεις εγγραφής, πιστοποιητικά), προκειμένου να λάβουν μέρος στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι τα προσόντα που αναγράφονται από τον υποψήφιο στην αίτηση συμμετοχής του στην εν λόγω διαδικασία του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού πρέπει να υφίστανται κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής άρχισε στις 29 Απριλίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 08:00 και λήγει στις 14 Μαΐου 2025, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π..
Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής εμφανίζονται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων». Ανάλογη ειδοποίηση αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δήλωσαν οι υποψήφιοι. Παράλληλα, η ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται και σε εκτυπώσιμη μορφή. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν παράβολο είκοσι πέντε (25) ευρώ, το οποίο προμηθεύεται ο υποψήφιος ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) επιλέγοντας Φορέας Δημοσίου -> Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) από τον διαδικτυακό τόπο «www.gsis.gr». Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) σχετικός σύνδεσμος (βλ. λογότυπο με την ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ») ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.gsis.gr).
Ο υποψήφιος πρέπει να αναγράψει τον κωδικό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παραβόλου μέχρι την υποβολή της αιτήσεώς του, άλλως η αίτηση δεν οριστικοποιείται. Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο Α.Σ.Ε.Π. ολοκληρώνεται επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», υπό την προϋπόθεση ότι ο κωδικός του παραβόλου βρίσκεται σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ», ώστε αυτό να δεσμευτεί. Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο του παραβόλου που αναγράφει στην αίτησή του.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για κλάδους/ειδικότητες μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (Π.Ε. ή Τ.Ε.) στην οποία δηλώνει και τον/τους κλάδο/κλάδους/ειδικότητες στον/στους οποίους επιθυμεί να εξετασθεί καθώς και τους αντίστοιχους κωδικούς θέσεων. Η υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ή η σώρευση στην αίτηση κλάδων/ειδικοτήτων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού, συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία
Στην αίτησή του ο υποψήφιος επιλέγει την περιφερειακή ενότητα στην οποία επιθυμεί να εξετασθεί. Ο καθορισμός της περιφερειακής ενότητας και του εξεταστικού κέντρου στα οποία τελικά θα εξεταστεί ο υποψήφιος θα συναρτηθεί τόσο με τις δηλώσεις των υποψηφίων, όσο και με τις υφιστάμενες κατά τον χρόνο διενέργειας του διαγωνισμού οργανωτικές δυνατότητες.
Εξεταστέες δοκιμασίες και ύλη
Η γραπτή εξέταση (εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας) θα γίνει ηλεκτρονικά με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και περιλαμβάνει αρχικά την εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Συγκεκριμένα οι περιλαμβανόμενες, στο Μητρώο Θεμάτων Γνώσεων του Α.Σ.Ε.Π., ερωτήσεις της εξέτασης γνώσεων αφορούν επτά ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά το «Συνταγματικό Δίκαιο» (1.Βασικές αρχές συνταγματικού δικαίου, 2. Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, 3. Όργανα του κράτους και λειτουργία του πολιτεύματος). Η δεύτερη το «Διοικητικό Δίκαιο» (1. Πηγές και αρχές διοικητικού δικαίου,2. Διοικητική πράξη, 3. Όργανα παραγωγής διοικητικής πράξης, 4. Διοικητική και δημοσιονομική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, 5. Δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο, 6. Τοπική αυτοδιοίκηση και περιφερειακά όργανα του κράτους, 7. Δημόσια Νομικά Πρόσωπα), ενώ η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο» (1. Αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2. Οι πηγές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρωτογενές Δίκαιο και Παράγωγο Δίκαιο), 3. Θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Η τέταρτη ενότητα έχει τίτλο «Οικονομικές Επιστήμες» (1. Εισαγωγικές Έννοιες – Το Οικονομικό Πρόβλημα. Οι Παραγωγικοί Συντελεστές. Η Έννοια του Κόστους Ευκαιρίας Παραγωγικότητα της Εργασίας, 2. Μικροοικονομική – Η αξία του ανταγωνισμού. Λειτουργία και ισορροπία της Αγοράς. Προσφορά και Ζήτηση. Έμμεσοι και άμεσοι
φόροι (έννοια). Φορολογικά συστήματα. Φοροδιαφυγή και Φοροαποφυγή. Δημόσια Αγαθά, 3.Μακροοικονομική – Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και Εθνικό Εισόδημα. Οικονομικές Διαταραχές (Ύφεση, Πληθωρισμός και Στασιμοπληθωρισμός). Μέτρηση και Είδη του Πληθωρισμού. Είδη και μέτρηση της Ανεργίας, 4. Πολιτική καταπολέμησης της Φτώχειας και περιορισμού της Οικονομικής Ανισότητας Ενεργητικές και Παθητικές Πολιτικές Απασχόλησης. Απόλυτη και Σχετική Φτώχεια. Κατώφλι της φτώχειας. Η αναδιανεμητική επίδραση των φόρων και των δημοσίων δαπανών. Συστήματα κοινωνικής ασφάλισης).
Η πέμπτη ενότητα αφορά τη «Δημόσια Διοίκηση και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού» {(1. Διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών, 2. Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (ν.4940/2022, ν.4765/2021, ν.4440/2016, ν.4369/2016). Γενικά και Ειδικά περιγράμματα θέσεων εργασίας, Προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης προσωπικού στον δημόσιο τομέα – Ο ρόλος του Α.Σ.Ε.Π.. Επιλογή για θέσεις ευθύνης. Ενιαίο Πλαίσιο δεξιοτήτων στη δημόσια διοίκηση. Σύστημα αξιολόγησης και κινητικότητας. Στοχοθέτηση, 3. Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης Ηθική και δεοντολογία στον δημόσιο τομέα: Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα. Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς, 4. Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων (ν. 5013/2023)}.
Η έκτη ενότητα αφορά την «Πληροφορική και Ψηφιακή Διακυβέρνηση» (1. Αρχιτεκτονική και hardware υπολογιστών, 2. Λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές, 3. Προγραμματισμός και γλώσσες προγραμματισμού, 4. Δίκτυα υπολογιστών και Διαδίκτυο, 5. Πληροφορικά συστήματα και διαχείριση δεδομένων, 6. Διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων, 7. Κυβερνοασφάλεια και προστασία δεδομένων, 8. Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, 9. Αναδυόμενες τεχνολογίες).
Η έβδομη και τελευταία ενότητα της ύλης έχει τίτλο «Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος (1875-σήμερα)» (1. Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του, 2. Η μετάβαση από τον Χαρίλαο Τρικούπη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, 3. Βαλκανικοί Πόλεμοι και Μικρασιατική Καταστροφή, 4. Μεσοπόλεμος, 5. Η δεκαετία του 1940, 6. Η περίοδος από το 1949 έως το 1974, 7. Μεταπολίτευση).
Οι ερωτήσεις θα κληρώνονται ηλεκτρονικά με τυχαιότητα από το Μητρώο Θεμάτων Γνώσεων του Α.Σ.Ε.Π. και θα προέρχονται και από τις επτά θεματικές ενότητες. Οι περιεχόμενες στο Μητρώο Θεμάτων Γνώσεων ερωτήσεις εκ των οποίων θα γίνεται η κλήρωση θα δημοσιεύονται δύο τουλάχιστον εβδομάδες πριν την ημέρα ή τις ημέρες εξέτασης για τις οποίες προορίζονται.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες όπως o επαγωγικός συλλογισμός (θα χορηγηθεί ερωτηματολόγιο μέσω της μεθόδου των προσαρμοστικών τέστ – CAT) καθώς και ένα σύνολο σαφώς ορισμένων και παρατηρήσιμων εργασιακών συμπεριφορών που, βάσει επιστημονικών ερευνών, σχετίζονται με την επιτυχημένη απόδοση στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και, ειδικότερα, με το Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων του ν. 4940/2022.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η βαθμολογία των υποψηφίων σταθμίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας: α) εξέταση γνώσεων: 50% και β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας: 50%. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται, κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει προσεκτικά στην προκήρυξη τις γενικές οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων προκειμένου να γίνει η διαδικασία δίχως προβλήματα. Τέλος, στην προκήρυξη αναφέρονται και όλα όσα αφορούν την εξέταση ατόμων με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων, τις αιτήσεις, τα κατάλληλα δικαιολογητικά και τον τρόπο εξέτασης.
Ακολουθείστε μας και στο Tik Tok