Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

Κάθε χρόνο, μία σημαντική εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων αφορά τη δήλωση για συμμετοχή τους σ’ αυτές. Για το λόγο αυτό, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα παρουσιάσουμε όλα όσα είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάθε υποψήφιος προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

 

Έτσι, λοιπόν, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και παράλληλα προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 των γενικών (ΓΕΛ) και των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους αίτηση – δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

 

Ειδικότερα, για φέτος, «η προθεσμία για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ ορίζεται από την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση – δήλωση».

 

Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, «ο υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) μπορεί να προμηθεύεται την αίτηση – δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το λύκειό του. Στη συνέχεια θα τη συμπληρώσει σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της αίτησης – δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της αίτησης – δήλωσης». Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος του υπουργείου σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

 

Επιπρόσθετα, στην ίδια προθεσμία και πιο συγκεκριμένα από 1 έως 13 Δεκεμβρίου, οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 μουσικά τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), εκτός από την αίτηση – δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τα 3 μουσικά τμήματα.

 

Ακόμη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι «όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2022. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα στρατολογικά γραφεία, τα αστυνομικά τμήματα, την πυροσβεστική και το λιμενικό αντίστοιχα σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

 

Σχετικά με όσους υποψηφίους ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, επισημαίνεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα). Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2020 ή το 2021 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Σημειώνεται ότι όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την αίτηση – δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Παράλληλα, οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2020, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους χωρίς την προϋπόθεση της Ε.Β.Ε. και θα διεκδικήσουν θέσεις σε ποσοστά ανάλογα του αριθμού των μηχανογραφικών δελτίων που θα υποβληθούν ανά σύστημα (παλαιό ή νέο), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος συμμετοχής τους στις πανελλαδικές. Επιπλέον, οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της Ε.Β.Ε., όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021».

 

Σχετικά, τώρα, με τους υποψηφίους «που εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων – πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου να απευθυνθούν σε κάποια από τις 14 αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές, δεν υποβάλλουν τώρα την αίτηση – δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα».

 

Τέλος, δεδομένου ότι, «η φετινή υποβολή της αίτησης – δήλωσης από τους υποψηφίους θα πραγματοποιηθεί εν μέσω έκτακτων υγειονομικών συνθηκών», το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει «ότι όσοι απόφοιτοι ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους προσέρχονται στο λύκειο για να υποβάλουν αίτηση – δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα εισέρχονται στη σχολική μονάδα κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδό τους πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών)».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.