Τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών
Νέοι όροι και προϋποθέσεις στις μετεγγραφές των φοιτητών – Αναμένεται σύντομα η δημοσίευση της σχετικής εγκυκλίου
Την ώρα που πάρα πολλοί φοιτητές περιμένουν με αγωνία τη δημοσίευση της εγκυκλίου για τις φετινές μετεγγραφές, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις σχετικά μ’ αυτές, τις οποίες και θα δούμε αναλυτικά μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikos–istotopos.gr».
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι στην τροπολογία / προσθήκη του σχεδίου νόμου, στο άρθρο 2 «Μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων» υπάρχει τροποποίηση των παρ. 2 και 3 του άρθρου 75 ν. 4692/2020. Ειδικότερα, η παράγραφος 3 του άρθρου 75 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, διαμορφώνεται ως εξής: «2. Φοιτητής ή φοιτήτρια προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.ΕΑ., που αιτείται μετεγγραφή βάσει του παρόντος άρθρου, δύναται να υποβάλει σχετική αίτηση για αντίστοιχα τμήματα έως (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α.».
Παράλληλα, σύμφωνα με την τροποποίηση «3. Ο αιτών/η αιτούσα μετεγγραφή μοριοδοτείται ανά κατηγορία κριτηρίων ως εξής: α) Οικονομικά κριτήρια: αα) Εξι (6) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αβ) τέσσερα (4) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (3.000,01) έως το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000), αγ) τρία (3) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (6.000,01) έως το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000), αδ) δύο (2) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (9.000,01) έως το ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000) ευρώ. Η μοριοδότηση των υποπερ. αα’ έως και αδ’ γίνεται πάντα διαζευκτικά.
β) Κοινωνικά κριτήρια: βα) τρία (3) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, ββ) τρία (3) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, βγ) τρία (3) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι ορφανός/ορφανή από τον ένα γονέα και (5) μόρια εάν είναι ορφανό/ορφανή και από τους δύο γονείς, βδ) (2) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι τέκνο άγαμου γονέα, βε) (2) μόρια, για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος/της αιτούσας (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ.151/17897/ Β6/2014 (Β’ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.».
Παράλληλα, το άρθρο 76 του ν. 4692/2020 (Α’ ΙΙΙ), περί μετεγγραφής αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Φοιτητής / Φοιτήτρια προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.ΕΑ., που έχει έναν αδελφό ή μία αδελφή που φοιτά σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., δύναται, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, να αιτηθεί μετεγγραφή, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών.».
Επιπλέον, «2. Δύο ή περισσότερα αδέλφια που φοιτούν σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. και αποτελούν μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που δεν έχουν υπερβεί την ελαχίστη χρονική διάρκεια φοίτησης, δύνανται, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, αυτοτελώς ή από κοινού, να αιτηθούν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών τους».
Στη συνέχεια, «3. Για τη μετεγγραφή των παρ. 1 και 2 ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) τουλάχιστον (2) αδέλφια σπουδάζουν σε τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., τα οποία εδρεύουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία διαμένουν μόνιμα οι γονείς, β) τα αδέλφια της περ. α’, συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος/της αιτούσας, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών και δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών, γ) ο αιτών/η αιτούσα δεν διαθέτει, ο ίδιος/η ίδια ή οι γονείς του/της, μεμονωμένα ή από κοινού, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)
στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει το τμήμα φοίτησής του/της, δ) αποκλειστικά για τους αιτούντες της παρ. 1, το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.».
Παράλληλα, «4. Ως προς τις μετεγγραφές της παρ. 1, τηρείται, κατά προτεραιότητα, η ακόλουθη σειρά: α) ο αιτών/η αιτούσα δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα, το οποίο εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα φοίτησης του αδελφού ή αδελφής του/της, β) ο αιτών/η αιτούσα δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα, το οποίο εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του/της, γ) τα (2) αδέλφια δύνανται από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα τμήματα, τα οποία εδρεύουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης».
Επιπλέον, «5. Ως προς τις μετεγγραφές της παρ. 2 τηρείται, κατά προτεραιότητα, η ακόλουθη σειρά: α) ένα ή περισσότερα αδέλφια δύναται να μετεγγραφούν μεμονωμένα ή από κοινού σε αντίστοιχο τμήμα, το οποίο εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα φοίτησης αδελφού ή αδελφής που δεν αιτείται μετεγγραφή, και δεν φοιτά στην περιφερειακή ενότητα τόπου
μόνιμης διαμονής των γονέων, β) εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα για το σύνολο των αδελφών σε μία περιφερειακή ενότητα που εδρεύει τμήμα στο οποίο φοιτά τουλάχιστον ένας/μία εξ αυτών, ένα ή περισσότερα αδέλφια, μεμονωμένα στο σύνολό τους, δύναται διαζευκτικά να μετεγγραφούν: βα) σε αντίστοιχο τμήμα το οποίο εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ή ββ) σε τμήμα της περιφερειακής ενότητας στην οποία τα ίδια ή οι γονείς τους, έχουν, μεμονωμένα ή από κοινού, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), γ) τα αδέλφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα τμήματα, τα οποία εδρεύουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης».
Τέλος, «6. Κατ’ εξαίρεση των παρ. 4 και 5, σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέλφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο τμήμα της περιφερειακής ενότητας, στην οποία τα ίδια ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή στην οποία τα ίδια ή οι γονείς τους, έχουν,
μεμονωμένα ή από κοινού, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). 7. Τα αδέλφια που δεν αιτούνται μετεγγραφής σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 5 διατηρούν δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής ή μετακίνησης που θεμελιώνεται στα άρθρα 75, 77, 78 και
79 από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.».
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε ότι πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, οφείλει κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει προσεκτικά την εγκύκλιο που αναμένεται πιθανότατα να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες για να δει αν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ώστε να κινηθεί ανάλογα.