Εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα
Για μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων – Βιντεομαθήματα υποστήριξης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Δημόσια Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια
Δημοσιεύθηκε η απόφαση σχετικά με τη διεξαγωγή σε εθνικό επίπεδο εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων, ενώ παράλληλα, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, είναι διαθέσιμα βιντεομαθήματα υποστήριξης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Δημόσια Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια.
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι σκοπός των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και το βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο με βασική μονάδα ανάλυσης τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, έχοντας
ως επίκεντρο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, των ικανοτήτων μάθησης και κριτικής σκέψης καθώς και των δεξιοτήτων των μαθητών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, λαμβάνοντας υπόψη τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως εκείνα εξειδικεύονται στα προγράμματα σπουδών.
Το σχολικό έτος 2024-2025 θα διενεργηθούν σε εθνικό επίπεδο εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους/τις μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που
περιέχονται στα προγράμματα σπουδών των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα κα δεν λαμβάνονται υπόψη από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.
Οργάνωση και συντονισμός διεξαγωγής των εξετάσεων
Την παιδαγωγική εποπτεία των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα έχει η επιστημονική επιτροπή η οποία επικαιροποιεί το υπάρχον θεωρητικό πλαίσιο, μετά από εισήγηση του προέδρου της, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κριτικής σκέψης, καθορίζει τα επιμέρους χαρακτηριστικά των θεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, επιβλέπει την πορεία συγγραφής των θεμάτων τα οποία εγκρίνει στην τελική τους μορφή, καθορίζει τη στρωματοποίηση του δείγματος, εισηγείται στην αρμόδια ομάδα έργου για το περιεχόμενο και τη μορφή των ειδικών απαντητικών φύλλων και συντάσσει την απολογιστική έκθεση των εξετάσεων.
Για τη διοργάνωση, τη διευκόλυνση, την παρακολούθηση και την επίλυση των θεμάτων σχετικών με τη διεξαγωγή των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα συγκροτείται ομάδα έργου από στελέχη της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε και του Ι.Ε.Π., έργο της οποίας είναι: α) Ο σχεδιασμός των απαντητικών φύλλων βάσει εισήγησης της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, β) ο έλεγχος αναγνωσιμότητας των ειδικών εντύπων, γ) η εισήγηση του δείγματος για τη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, δ) η αποστολή των θεμάτων, ε) η διαχείριση αιτημάτων των σχολικών μονάδων και η επίλυση ζητημάτων προσβασιμότητας. Τα θέματα των εξετάσεων επιλέγονται την ημέρα διεξαγωγής τους από την επιστημονική επιτροπή και αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την ομάδα έργου στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στις εξετάσεις.
Υλοποίηση των εξετάσεων σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες
Κατά τα σχολικό έτος 2024-2025, οι εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών/τριών, το οποίο ορίζεται σε τουλάχιστον 6.000 μαθητές για τη ΣΤ’ Δημοτικού και τουλάχιστον 6.000 μαθητές για τη Γ’ Γυμνασίου. Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες είναι τουλάχιστον 600, και συγκεκριμένα αριθμούν σε τριακόσια (300) Δημοτικά Σχολεία και τριακόσια (300) Γυμνάσια.
Οι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων στις σχολικές μονάδες της διεύθυνσής τους και έχουν την υποχρέωση επίλυσης τυχόν διαδικαστικών προβλημάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που επιλεγείσα σχολική μονάδα αιτιολογημένα αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις, ιδίως λόγω τοπικών εορτασμών/αργιών ή σοβαρών κωλυμάτων ασθενείας των μαθητών/τριών ή των εκπαιδευτικών, αντικαθίσταται με ευθύνη της διεύθυνσης εκπαίδευσης από άλλη σχολική μονάδα ανάλογων χαρακτηριστικών ιδίως οργανικότητα, αναλογία μαθητών και ενημερώνονται άμεσα η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και η ομάδα έργου που συγκροτείται στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής πράξης με κωδικό ΟΠΣ 6019204 του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027».
Με ευθύνη του διευθυντή εκπαίδευσης για κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στις εξετάσεις ορίζεται ένας σύμβουλος εκπαίδευσης, ο οποίος καθοδηγεί και υποστηρίζει τις διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο διευθυντής – προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, έχει την ευθύνη της διενέργειας των εξετάσεων στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, καθώς και του ορισμού δύο εκπαιδευτικών ως επιτηρητών σε κάθε αίθουσα εξετάσεων, εκτός της περίπτωσης των ολιγοθέσιων Δημοτικών σχολείων όπου ορίζεται ένας επιτηρητής.
Οι εξετάσεις διενεργούνται ταυτόχρονα και εντός του διδακτικού ωραρίου στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες, στην ημέρα και ώρα που θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.). Ως εκ τούτου, δεν προκαλείται περαιτέρω δαπάνη. Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις σχολικές μονάδες, εκτυπώνονται και διανέμονται σε έντυπη μορφή στους μαθητές. Η χρονική διάρκεια της εξέτασης ορίζεται σε εβδομήντα πέντε (75) λεπτά ανά γνωστικό αντικείμενο, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα τριάντα (30) λεπτών. Προβλέπεται, επίσης, η συμπλήρωση σύντομου ανώνυμου ερωτηματολογίου συλλογής κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων από τους μαθητές μετά το τέλος της εξέτασης.
Οι μαθητές σημειώνουν τις απαντήσεις τους στα ειδικά διαμορφωμένα απαντητικά φύλλα, τα οποία αποστέλλονται νωρίτερα στις σχολικές μονάδες. Τα απαντητικά φύλλα συγκεντρώνονται και αποστέλλονται αυθημερόν στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης. Ακολούθως, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης αποστέλλουν άμεσα ταχυδρομικά στο Ι.Ε.Π. τα απαντητικά φύλλα των σχολικών μονάδων της διεύθυνσής τους, με σκοπό οι απαντήσεις να καταχωριστούν στην ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων του Ι.Ε.Π..
Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων
Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι την ευθύνη για την επεξεργασία των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων έχει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα αξιοποιούνται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για τη διατύπωση εισηγήσεων και προτάσεων οι οποίες απευθύνονται στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) και αποσκοπούν: α) στη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, του εκπαιδευτικού υλικού, της διδακτικής μεθοδολογίας, β) στην ενίσχυση της συμπεριληπτικής και αντισταθμιστικής εκπαίδευσης καθώς και γ) στην περαιτέρω ανάπτυξη εστιασμένων επιμορφωτικών δράσεων. Επιπλέον, διαμορφώνονται από την επιστημονική επιτροπή και υποβάλλονται στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προτάσεις εκπαιδευτικής πολιτικής για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Βιντεομαθήματα υποστήριξης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Δημόσια Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια
Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημέρωσε ότι, ενόψει των εισαγωγικών εξετάσεων της 4ης Μαΐου 2025 για τα Δημόσια Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια, αναρτήθηκαν τα βιντεομαθήματα υποστήριξης για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά.
Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα εν λόγω βίντεο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν ουσιαστικά την προετοιμασία τους. Τα βιντεομαθήματα εστιάζουν σε ενδεικτικά τεστ των εξετάσεων, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τον τρόπο της εξέτασης. Οι εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν στα βιντεομαθήματα αυτά, εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο σκέψης για τη σωστή επιλογή των απαντήσεων στις ασκήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα βίντεο όσες φορές το επιθυμούν, ενισχύοντας έτσι την προετοιμασία τους ενόψει των εξετάσεων.
Επιπλέον, τα Δημοτικά και Γυμνάσια που φοιτούν οι υποψήφιοι μαθητές δύνανται να προβάλλουν τα βιντεομαθήματα εντός της σχολικής τάξης, μέσω διαδραστικού πίνακα, προσφέροντας την ευκαιρία επίλυσης αποριών και περαιτέρω καθοδήγησης από τους εκπαιδευτικούς. Στα βίντεο, τα ενδεικτικά τεστ είναι απολύτως εντός της ύλης των μαθημάτων και προσαρμοσμένα στο επίπεδο των μαθητών. Πρόκειται για απλά θέματα που εξετάζονται καθημερινά στα σχολεία.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο υποστήριξης των μαθητών και μαθητριών που επιθυμούν να φοιτήσουν στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τη διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής. Τα βιντεομαθήματα είναι διαθέσιμα στο σύνδεσμο: «https://dedimos.minedu.gov.gr/eisagogi/proetoimasia-gia-tis-exetaseis».
Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο περίπου 25.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία και στα Πειραματικά Σχολεία για το έτος 2025-2026.
Ακολουθείστε μας και στο Tik Tok