Τα εξεταστικά κέντρα

 

Για τα μουσικά μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» έτους 2026

 

 

Από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκε ότι οι εξετάσεις των μαθημάτων «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το 2026 στα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και

Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα διενεργηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και με βάση το αναλυτικό

πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί.

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ειδικότερα, το μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» θα εξεταστεί το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026 στις 10 π.μ., ενώ το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026 στις 8.30 π.μ..

 

Σχετικά με τα εξεταστικά κέντρα του μουσικού μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» πρέπει να τονιστεί ότι για τη «Μονωδία» του είδους Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής, οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση από τις περιοχές Π.Δ.Ε. Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και Δ.Δ.Ε. Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, θα εξεταστούν στην Αθήνα στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου (Πετρακογιώργη 1, Τ.Κ. 13122 – Ίλιον), ενώ οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση από τις περιοχές Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας και Λευκάδας θα εξεταστούν στη Θεσσαλονίκη στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Προέκταση Εγνατίας 118, Τ.Κ. 555 35 – Πυλαία). Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι των κρουστών του είδους Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής θα εξεταστούν στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας (οδός Τάσου Λειβαδίτη 20, Τ.Κ. 41335 – Νέα Πολιτεία).

 

Όσον αφορά τα εξεταστικά κέντρα για όλα τα είδη μουσικής (πλην Μονωδίας και Κρουστών του είδους Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής), οι υποψήφιοι από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Α’ Αθήνας, Φωκίδας, Ευρυτανίας θα εξεταστούν στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας (Δράκοντος 37, Τ.Κ. 10442 – Ακαδημία Πλάτωνος), από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας, Δ’ Αθήνας, Βοιωτίας στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου (οδός Κυθηρίων 69 & Δήμητρος 17, Τ.Κ. 17456), από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Γ’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου (Πετρακογιώργη 1, Τ.Κ. 13122), από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Πειραιά, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά (οδός Κ. Μαυρομιχάλη 27, Τ.Κ. 18545) και οι υποψήφιοι από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας, Φθιώτιδας στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης (17ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Μαραθώνος, θέση Μαρίζα Παλλήνης, Τ.Κ. 15351).

 

 

Οι υποψήφιοι από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Ανατολ. Θεσ/νίκης, Δυτικής

Θεσ/νίκης, Χαλκιδικής θα εξεταστούν στην Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή Μουσική στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Προέκταση Εγνατίας 118, Τ.Κ. 555 35 – Πυλαία), ενώ για την Τζαζ και Δημοφιλή Μουσική καθώς και Λαϊκή Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική θα εξεταστούν στο Μουσικό Σχολείο Σερρών (1ο χλμ. Σερρών – Νεοχωρίου, Τ.Κ. 62124). Οι υποψήφιοι από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Σερρών, Κιλκίς θα εξεταστούν στο Μουσικό Σχολείο Σερρών (1ο χλμ. Σερρών – Νεοχωρίου, Τ.Κ. 62124), από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης (οδός Εθνικού Σταδίου 1, Τ.Κ. 60132), από τις περιοχές Δ.Δ.Ε. Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής (οδός Παναγιώτη Ελλή 6, Τ.Κ. 69132), από τις Δ.Δ.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας (πλατεία Παύλου Μελά, Τ.Κ. 50300), από τις Δ.Δ.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας,

Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Λευκάδας στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων (οδός Κωνσταντινουπόλεως 1, Τ.Κ. 45445 – περιοχή Αγίου Νικολάου Κοπάνων).

 

Οι υποψήφιοι από Δ.Δ.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας (οδός Τάσου Λειβαδίτη 20, Τ.Κ. 41335 – Νέα Πολιτεία), από Δ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας στο Μουσικό Σχολείο Πατρών (Πάροδος ΕΒ 30 Εγλυκάδα, Τ.Κ. 26335), από Δ.Δ.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης (Νίκου Γκάτσου, Τ.Κ. 22132) και από Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου (οδός Καντανολέοντος 10, Τ.Κ. 74100).

 

Εξεταστικά κέντρα μαθήματος

«Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία»

 

Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, θα εξεταστούν στην Αθήνα και ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους.

 

Ειδικότερα, στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας (Εμμανουήλ Παππά 6 και Φιλελλήνων, Τ.Κ. 14234),όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως και Θ, στο Ε.Κ. του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – αίθουσα «Jacqueline de Romilly» (Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι), όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ι έως και ΣΑ και στο Ε.Κ. του Μουσικού Σχολείου Αθήνας (Δράκοντος 37, Τ.Κ. 10442 – Ακαδημία Πλάτωνος), όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΣΓ έως και Ω.

 

Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας (εκτός των Λυκείων της Δ.Δ.Ε. Γρεβενών), Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα εξεταστούν στη Θεσσαλονίκη και στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους.

 

Ειδικότερα, στο Ε.Κ. του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Προέκταση Εγνατίας 118, Τ.Κ. 55535 – Πυλαία Θεσσαλονίκης), όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως και ΚA, στο Ε.Κ. του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Καλαμαριάς (Κωνσταντίνου Καραμανλή & Μακεδονίας, Τ.Κ. 55134 – Καλαμαριά Θεσσαλονίκης), όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΚΕ έως και Π και στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Νεάπολης (Στρ. Στρεμπενιώτη, Τ.Κ. 56701 – Νεάπολη Θεσσαλονίκης), όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ρ έως και Ω.

 

Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, θα εξεταστούν στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Ε.Κ. του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας (Δρόση και Παιωνίου, Τ.Κ. 41335).

 

Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας καθώς και σε Λύκεια των Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας και Δ.Δ.Ε. Ζακύνθου, θα εξεταστούν στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο Ε.Κ. του Γενικού Λυκείου Δεμενίκων (Αριστοτέλους και Πλάτωνος 29, Τ.Κ. 26500).

 

Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, θα εξεταστούν στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου (Ασκούτση 62, Τ.Κ. 74132, Ρέθυμνο).

 

Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου καθώς και σε Λύκεια των Δ.Δ.Ε. Γρεβενών, Δ.Δ.Ε Κέρκυρας και Δ.Δ.Ε. Λευκάδας, θα εξεταστούν στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Ε.Κ. του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων (Κωνσταντινουπόλεως 1, Τ.Κ. 45445).

 

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι στην Αθήνα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στο 5ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας (Εμμανουήλ Παππά 6 και Φιλελλήνων, Τ.Κ. 14234 – Νέα Ιωνία).

 

Στη Θεσσαλονίκη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στο 2ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης (Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, Τ.Κ. 56701 – Νεάπολη Θεσσαλονίκης).

 

Επισημαίνεται ότι για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα εξεταστικά κέντρα, συνεπώς οι υποψήφιοι με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες θα εξεταστούν στα ίδια εξεταστικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους που εξετάζονται στο συγκεκριμένο μάθημα.

 

Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου, το οποίο θα εκδοθεί περί τα μέσα Μαΐου από τα Λύκεια στα οποία κατέθεσαν την αίτηση – δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2026, και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο. Παράλληλα, πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 08.00 π.μ. για το μάθημα Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία, ενώ κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.