Εγγραφές στις Σ.Α.Ε.Κ.

0
244

Εγγραφές στις Σ.Α.Ε.Κ.

 

Οι λεπτομέρειες για τις εγγραφές των επιτυχόντων από το παράλληλο μηχανογραφικό στις 30 Σ.Α.Ε.Κ. της ΔΥΠΑ καθώς και των επιτυχόντων από το παράλληλο μηχανογραφικό για τις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. τόσο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού όσο και του υπουργείου Υγείας

 

 

 

Διανύουμε περίοδο εγγραφών είναι η αλήθεια για αυτό και σήμερα μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα δούμε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις εγγραφές επιτυχόντων από το παράλληλο μηχανογραφικό στις 30 Σ.Α.Ε.Κ. της ΔΥΠΑ, τις εγγραφές επιτυχόντων από το παράλληλο μηχανογραφικό για τις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του υπουργείου Υγείας καθώς και την υποβολή αιτήσεων επιλογής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ.Α..

 

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Εγγραφές επιτυχόντων

από το παράλληλο μηχανογραφικό

στις 30 Σ.Α.Ε.Κ. της ΔΥΠΑ

 

Κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων επιλογής υποψηφίων για τις Δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης καλούνται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι επιτυχόντες υποψήφιοι στις Σ.Α.Ε.Κ. της ΔΥΠΑ που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό να προσέλθουν στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους, από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 έως τις 14:00, για να υποβάλουν την αίτηση εγγραφής.

 

Όσοι επιτυχόντες υποψήφιοι δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας, αυτόματα θα θεωρηθούν ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν. Στοιχεία επικοινωνίας των Σ.Α.Ε.Κ. ΔΥΠΑ μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω διευθύνσεις:«https://www.dypa.gov.gr/iek-oaed-arkhiki-epaghghelmatiki-katartisi» και «https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr/site/contact».

 

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή είναι τα εξής: 1) φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών εγγραφής τους (απολυτήριο Γενικού ή

Επαγγελματικού Λυκείου, πτυχίο ΤΕΕ Β’ κύκλου), 2) φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου τους, 3) βεβαίωση ΑΜΚΑ, 4) βεβαίωση ΑΦΜ, 5) βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, 6) αποδεικτικά ειδικών περιπτώσεων (πολυτέκνου, τριτέκνου, ιδιότητα προστάτη ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας). Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι καταρτιζόμενοι δεν δύνανται να εγγραφούν και να φοιτούν παράλληλα σε άλλες δομές δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΠΑΛ, Σ.Α.Ε.Κ., ΑΕΙ).

 

Η φοίτηση είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα (2 χρόνια) θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας και σε ένα εξάμηνο αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Οι Σ.Α.Ε.Κ. της ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους αποφοίτους (μετά από εξετάσεις

πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) δίπλωμα Επαγγελματικής

Ειδικότητας Επιπέδου 5.

 

 

Οι ειδικότητες του έτους

κατάρτισης 2024-2025

 

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί ότι οι ειδικότητες του έτους κατάρτισης 2024-2025 είναι οι εξής: 1) Βοηθός εργοθεραπείας, 2) Βοηθός ιατρικών εργαστήριων, 3) Βοηθός νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας, 4) Βοηθός νοσηλευτικής τραυματολογίας, 5) Βοηθός παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας, 6) Βοηθός ραδιολογίας και ακτινολογίας, 7) Βοηθός φαρμακείου, 8) Βοηθός φυσικοθεραπευτή, 9) Γραμματέας ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών, 10) Γραφιστική εντύπου και ηλεκτρονικών μέσων, 11) Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου, 12) Ειδικός αισθητικής & τέχνης του μακιγιάζ, 13) Ειδικός θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων, 14) Εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, 15) Μουσική τεχνολογία, 16) Στέλεχος ασφάλειας προσώπων και υποδομών, 17) Στέλεχος διατροφής και διαιτολόγια, 18) Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας, 19) Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα της ναυτιλίας, 20) Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού, 21) Στέλεχος εμπορίας, διαφήμισης και προώθησης προϊόντων (marketing), 22) Στέλεχος μηχανογραφημένου λογιστηρίου – φοροτεχνικού γραφείου, 23) Στέλεχος μονάδων φιλοξενίας, 24) Στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), 25) Τέχνης φωτογραφίας, 26) Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας – καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής, 27) Τεχνικός αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής, 28) Τεχνικός αυτοματισμών, 29) Τεχνικός δικτυών και τηλεπικοινωνίων, 30) Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού, 31) Τεχνικός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, 32) Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/web designerdeveloper/video games), 33) Τεχνικός κομμωτικής τέχνης, 34) Τεχνικός λογισμικού Η/Υ, 35) Τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef), 36) Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, 37) Τεχνικός μηχανοτρονικής οχημάτων, 38) Τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, 39) Τεχνικός υπολογιστικών συστημάτων, 40) Τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων, 41) Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

 

 

Εγγραφές επιτυχόντων από

το παράλληλο μηχανογραφικό

για τις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

του υπουργείου Παιδείας,

Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

και του υπουργείου Υγείας

 

Οι επιτυχόντες στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθώς και του υπουργείου Υγείας που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό πρέπει να εισέλθουν στο πληροφοριακό σύστημα του παράλληλου μηχανογραφικού «https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr» μέχρι την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου για να κάνουν ηλεκτρονικά την εγγραφή τους. Για την εγγραφή θα χρειαστεί απαραιτήτως να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους. Όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοσή του υπάρχουν στη διεύθυνση «https://www.amka.gr/aparaitita.html». Για την επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ τους, οι επιτυχόντες μπορούν να συμβουλευτούν την ιστοσελίδα: «http://www.amka.gr/AMKAGR».

 

Σε περίπτωση που το σύστημα ενημερώσει τους επιτυχόντες ότι απαιτείται κατάθεση και έλεγχος πρόσθετων δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει α) είτε να συνδεθούν στο σύστημα του παράλληλου μηχανογραφικού, ώστε να αναρτήσουν εκεί τα αντίστοιχα αρχεία δικαιολογητικών, β) είτε να επικοινωνήσουν με τη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους μέσω email, ώστε να γίνει μέσω email η αποστολή των αρχείων δικαιολογητικών γ) είτε να προσέλθουν στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους, ώστε να προσκομίσουν δια ζώσης τα δικαιολογητικά. Όσοι επιτυχόντες δεν ολοκληρώσουν την εγγραφή τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας, αυτόματα θα θεωρηθούν ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν.

 

 

 

 

 

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

 

Όσοι επιτυχόντες ενημερωθούν από το σύστημα κατά την ηλεκτρονική εγγραφή τους ότι απαιτείται υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους, θα πρέπει εντός της ίδιας προθεσμίας να προσκομίσουν -με οποιονδήποτε από τους τρεις παραπάνω τρόπους όσα δικαιολογητικά ζητηθούν από τα παρακάτω: 1) Φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου τους, 2) φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών εγγραφής τους (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο ΤΕΕ Β’ Κύκλου) και όχι πτυχία ανώτερης βαθμίδας (ΑΕΙ, ΤΕΙ), 3) πρόσφατη βεβαίωση ΑΜΚΑ, 4) πρόσφατη βεβαίωση ΑΦΜ και 5) τα αποδεικτικά όλων των υπολοίπων δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους (κοινωνικά κριτήρια). Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η εγγραφή του επιτυχόντα ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ΑΕΙ και σε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ..

 

 

Υποβολή αιτήσεων

 επιλογής καταρτιζόμενων

στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

 

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων επιλογής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ) αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 μέχρι και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 15:00, μέσω της πλατφόρμας «https://diek.it.minedu.gov.gr». Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης επιλογής έχουν όλοι οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ειδικότητες είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο «https://diek.it.minedu.gov.gr/docs/EidikotitesA_2024.xlsx».

 

Οι 122 Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προσφέρουν δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση με επιδοτούμενη πρακτική άσκηση και δυνατότητα παροχής στεγαστικού επιδόματος σε 95 σύγχρονες ειδικότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας με προοπτικές απασχόλησης. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα συνολικά εξάμηνα, συν την περίοδο πρακτικής άσκησης. Στους αποφοίτους χορηγείται δίπλωμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης.

 

Οι πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ, Τ.Ε.Ε. Β’ κύκλου, Τ.Ε.Λ., μπορούν να εγγραφούν στο Γ’ εξάμηνο φοίτησης σε συναφείς ειδικότητες με τον επαγγελματικό τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν από ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε Β’ κύκλου ή Τ.Ε.Λ.. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία επιλογής δεν γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά με απευθείας κατάθεση αίτησης των ενδιαφερομένων στις Σ.Α.Ε.Κ. ενδιαφέροντος τους, οι οποίες έχουν Γ’ εξάμηνο στις συναφείς ειδικότητες, από 1 Σεπτεμβρίου 2024 έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024. Οι ειδικότητες Γ’ εξαμήνου είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο «https://diek.it.minedu.gov.gr/docs/c_2024b.xlsx».

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.